Környezetszennyezés rövid története 5.rész


Légszennyezés

A levegőszennyezés Nagy-Britanniában közel 800 éve politikai kérdés. Már a tizenharmadik és a tizennegyedik században számos kísérletet tettek arra, hogy szabályozzák a szénégetését és a szabályok megsértőit megbüntessék, de ezek a törekvések általában sikertelenek maradtak.

A tizenhetedik század első éveiben a növényzet nagymértékű pusztulásáról számoltak be és arról, hogy az otthonokban a bútorok és a falakra függesztett tárgyak hamar porossá válnak.

1659-ben John Evelyn azt írta, hogy Londont “olyan füstfelhő borítja, amely a Földet a pokollal teszi hasonlatossá”. 25 év múlva sem volt jobb a helyzet.

Még később, a tizennyolcadik század végén Gilbert White természettudós megfigyelte, hogy az általa nagyon szeretett Selborne városát “kék színű köd borítja, aminek olyasféle szaga
van, mint a kőszén-füstnek, és akkor észlelhető, amikor észak-keleti szél fúj, tehát feltételezhetően Londonból jön a füst.  Erős szaga van és valószínűleg káros az egészségre”.

Hasonló színhelyeket lehetne feltárni bárhol az ipari világban.

A világ húsiparának központja, Chicago, az istállókkal és a vágóhidakkal hátborzongató hely lehetett.

Az Egyesült Királyság olyan hatalmas erőművek egész hálózatával dicsekedhet, amelyeknek hatalmas kéményei vannak.

A magas kéményeket azért építették, hogy Nagy-Britannia megszabadulhasson a szmogtól, így azonban a savas esőt exportálja.

A savas eső még mindig átjárja Britannia levegőjét, átitatja a talajt, megbetegíti az erdőket és sok területen lassan megfojtja a vízi életet.

A levegőben lévő mérgező anyagok töretlen és szennyezett kapcsolatot jeleznek múlt és jelen között.

A környezetszennyezés az emberi társadalom környezetének kedvezőtlen irányú megváltoztatása, a környezeti elemek, levegő, víz, talaj előnytelen összetétel-változásával és minőségromlásával
járó tevékenység, illetve jelenség vagy maga az előnytelen összetétel változást és minőségromlást okozó anyag.

A környezetszennyezés lehet fizikai (zajszennyezés, hőszennyezés, fényszennyezés), kémiai (szennyvíz, talajszennyezés, túlzott agrokemizálás), vagy biológiai természetű (mesterségesen
átalakított (például GMO) vagy tájidegen élőlények alkalmazása).

Legáltalánosabb típusai: káros szennyezőanyagok kibocsátása, légszennyezés, vízszennyezés és talajszennyezés.

ClearRentÉletmódTisztaságvédelmi Program

környezetszennyezéslégszennyezettséglevegőszennyezettségszennyeződésszennyeződés terjedés

Vélemény, hozzászólás?