Kitekintés a nagyvilágba


Indokoltnak látszik a globális összefogás és a tudatos környezetvédelem.

A XXI. században a városok fejlődésében nagy jelentőségű a változások iránya. Az európai városok fejlődésére nagy hatással vannak a környezeti változások, az éghajlatváltozás, a globális felmelegedés, a fosszilis energiahordozók korlátozott készlete, a globális piacgazdaság és a hozzá kapcsolódó pénzügyi helyzet problémái, továbbá az elöregedő népesség romló egészségi állapota és a nemzetközi migrációban tapasztalható változások. A globális és európai jelentőségű változások felismerésére és kezelésére az Európai Unió (EU) szervezeteinél folyamatos tevékenységek folynak a kialakult helyzetek kezelésére. A változások felismerését követő elemzések eredményei és tapasztalatai megjelennek különböző fórumokon, sajtókiadványokban, bizottsági anyagokban, vitairatokban, amelyek a későbbiekben beépülnek az uniós irányelvekbe. Az EU-ban a környezetvédelem területén az éghajlatváltozásnak kiemelt szerepe van.

Az EU stratégia célkitűzése, hogy indokolt megfordítani a környezeti erőforrások nettó veszteségének tendenciáját, ideiglenes célkitűzéseket kidolgozni a víz, a termőföldek és a talaj, az energia és a biológiai sokféleség területén, továbbá kiemelt prioritás a civil társadalom szerepének erősítése, a globális gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi kormányzás legitimitásának, hatékonyságának növelése; valamint a fenntartható fejlődés finanszírozása.

Fel kell készülni a globális klímaváltozás lehetséges hatásaira és a feltételezhető káros következményekre, ugyanis szélsőséges meteorológiai és környezeti jelenségek és folyamatok (árvizek, belvizek, aszályok, szélviharok, hőséghullámok, korai és késői fagyok, jégesők, síkos úttestek és özönvízszerű zivatarok stb.) biztosan előfordulnak a jövőben is jelentős környezeti, gazdasági károkat, valamint egészségügyi és szociális problémákat okozva, amelyeket célszerű megelőzni és/vagy mérsékelni.

A globalizáció terjedésével párhuzamosan elkezdődött a mérhetetlen termelés és felhalmozás, ennek következménye a növekvő környezetszennyezés. Napjainkban egyre sürgetőbb feladattá válik az élhetőbb környezet megteremtése a közel 150 éve tartó folyamatosan növekvő globális szennyezés megállításával. Indokoltnak látszik a globális összefogás és a tudatos környezetvédelem.

Felhasznált irodalom: Dr. Bános Katalin – A szállóporterheltség környezeti hatásai és csökkentésének gazdasági alternatívái

Napjaink egyik legfontosabb feladata, hogy a légkörbe kerülő káros anyag kibocsátások mennyiségét folyamatosan csökkentsük, így a levegőben előforduló szálló pormennyiség koncentráció is kisebb arányban okozna maradandó károkat az élő szervezetekben. Szükség van a megújuló erőforrások használatára, így Cleartex ClearRent Tisztaságvédelmi Programjára is.

A cikket értelmezte és megosztotta:
Arató Péter
marketingvezető

ClearRentTisztaságvédelmi Program

allergiaasztmalégszennyezésporrákszálló portűdőbaj

Vélemény, hozzászólás?